Bönefrukost i Moskva: ”Glöm inte oss!”

Det känns speciellt att närvara på en allkristen bönefrukost i Moskva. Här kallar man den för Duchovnaja Trapeza” som betyder ”andlig måltid”. Händelsen fick nostalgiska konturer eftersom jag inte hade varit i Ryssland på många år. I november fick jag dock en inbjudan till en kyrkas 30-års-jubileum i Ryska Karelen där jag arbetade under många år. Därefter åkte jag direkt till bönefrukosten i huvudstaden.

Den nationella stiftelsen för bönefrukostar i Ryssland ordnade konferensen för 400 delegater från 30 länder. Stiftelsen har grundats av två stora pingst- och baptistsamfund, samt av Adventistunionen och Ingermanländska kyrkan. Ordföranden är en framgångsrik företagare med ortodox bakgrund.

Det var spännande att träffa kristna från i princip alla de kristna samfunden i landet, men även ledare från länder som under många år bett för Ryssland och dess växande församlingar. Traditionen med de här bönefrukostarna inleddes för 25 år sedan.

Det centrala temat var att skapa fred och broar mellan folken. Målet var att bygga andliga relationer och stärka vänskapen mellan kristna influencers – så att Bibelns löfte om att ”ni är världens salt” skulle kunna förverkligas bättre. Vikten av att förmedla evangelium och de kristna värderingarna ut i samhället, samt de etiska värderingarna i företagsverksamheten, lyftes fram under konferensen. 

Budskapet till de kristna i Skandinavien var tydligt: ”Glöm inte oss!”. Värdarna önskade att decennier av goda kontakter skulle kunna fortsätta. Evangeliets ljus behövs ju speciellt under en mörk period som denna.  

Kai Partti
(Översättning från finska av Rauli Lehtonen)

Artikeln har även publicerats i Världen idag den 21/12 2023

Lämna en kommentar