Goda nyheter från Kalevala i ryska Karelen

I den Karelska folkrepubliken i Ryssland firade församlingen i Kalevala sitt 30-årsjubileum den tredje september 2022. Som de enda finländska gästerna hade vi ansökt om visum så fort de började utfärdas igen, och vi lyckades få dem endast några dagar innan jubiléet. Det var storslaget att återvända till ryska Karelen efter 2,5 års uppehåll. Många grät av glädje när vi träffades. De hade fruktat att vi inte skulle kunna återvända.

Under 30 års tid har vi besökt Karelen ungefär en gång i månaden vid sidan av vårt egna arbete. Under jubiléet sörjde vi återigen att en av församlingens grundare inte längre är ibland oss för att kunna se att församlingen inte grundades förgäves. Bönehuset var fullt av människor. Många ungdomar och barn var med. Det är fint att se att församlingen har en framtid. Församlingen grundades av Matti och Marja-Liisa Juntunen men Matti fick tyvärr hembud 2017.

I Väst förstår vi inte vilket enormt arbete det är att grunda en evangelisk församling i Ryssland. Man måste ha många olika tillstånd. För att få tillstånden måste man resa över hela Karelska folkrepubliken, till närliggande städer och till Petrozavodsk. Församlingsarbetarna bör ha is i magen. De måste ha ”nerver av stål.”

30-årsjubiléet
Gäster hade anlänt till 30-årsjubileet från Jyskyjärvi, Kostamus, Petrozavodsk, Kontupohja och Pääjärvi. Församlingens egen sånggrupp inledde firandet. Pastor Ljudmila Sirak och hennes make Sergei välkomnade gästerna.

De officiella gratulationerna kom från vice-chefen för kommunen, Julia Valerjeva Kononova. Hon gav församlingen ett erkännande för ett utomordentligt arbete, och uttryckte sin glädje över att en församling som den här finns på orten. På jubiléet fanns några kvinnor som varit med från början och de fick blommor.

Eftersom församlingens grundare Matti Juntunen inte längre är i livet berättade Pauli Kaatrasalo, som varit med i arbetet från början, om församlingens skeenden och bland annat om miraklet med ett vackert bönehus som uppfördes för församlingen på orten. Den byggdes av församlingarna i Suomussalmi och Lapinlahti. Medlemmar i församlingen i Kalevala hjälpte också till. Innan församlingen fick ett eget ”hem” samlades man först i hemmen och sedan på Kulturhuset samt gamla biblioteket.

Mångsidig sång och musik framfördes av Kalevala barnkör och sånggrupper från Kalevala och Kostamus. Många församlingar i Finland skickade gratulationer till församlingen. Resan från Finland till Kalevala är ganska kort, men vägen är ibland riktigt dålig. På karelskt vis behövde gästerna inte återvända hem hungriga. Under firandet som höll på i sju timmar åt man två gånger, och drack kaffe med tårta emellan måltiderna.

Vi hoppas verkligen att vårt samarbete med karelerna och ryssarna kan fortsätta. Tillsammans kan vi påskynda vår Herres återkomst.

Om du vill vara med och stödja församlingsplantering i Rysslands minoritetsområden, så kan du skicka din gåva till Jesus4Eurasia via bankgironummer 5681-2417, eller via Swish: 123-0920 488. Märk gåvan ”Minor Ry”.

Med hälsningar från Karelen,
Kati och Pauli Kaatrasalo
(Översättning från finska till svenska: Georg Ahonen)

Lämna en kommentar