Ukraina behöver stöd – nu!

Trots att Ukraina och Kievriket har gemensam historia med Sverige, saknar många förståelse för hur betydelsefull allt vårt stöd nu är. Den är speciellt viktig för de evangeliskt kristna som riskerar både diskriminering och förföljelse vid en eventuell rysk invasion. Om stormakterna nekar Ukrainas NATO-option, kan detta begränsa även Sveriges och Finlands möjligheter framöver. Därför är Ukrainas sak vår!

Nu finns en stor risk att det som tidigare hänt på Krim, i Donetsks och Luhansks län kan upprepas i andra delar av landet. Kristna i Sverige behöver förenas till försvar för kristna som hotas av diskriminering och förföljelse på grund av sin tro. Efter krigets utbrott 2014 har över en miljon flyktingar från Östra Ukraina flytt till de västra delarna och nästan lika många till Ryssland – vilket sällan nämns. Kyrkor i båda länderna har gjort heroiska insatser för att bistå dem som förlorat sina hem och tvingats till ett liv i fattigdom och misär. Samtidigt har 15 000 människor dött under kriget, som pågått under 7 års tid.

Troende känner sig bortglömda. Kyrkor i Sverige, som hade vänförsamlingar och kontakter i Ukraina på 1970–1990-talet, får inte ”missa” den gemensamma historien. Relationerna måste stärkas och förnyas nu när syskongemenskapen kan bli avgörande för framtiden. De kristna i Ukraina behöver människor som vandrar vid deras sida när framtiden tecknar sina konturer i de mörkaste av alla färger.

Tänk om vi kunde återupprätta bönekontakterna och alla de relationer som blomstrade under Sovjetperioden? Låt oss stå upp för friheten och demokratin – innan förföljelsen och förtrycket flyttar ännu närmare våra egna gränser!

Artikeln kan läsas i sin helhet i Hemmets Vän som publicerades 22 februari, samma dag som kriget började. Du kommer också att kunna läsa mer om läget i Ukraina i det kommande numret av Jesus4Eurasia.

SÅHÄR KAN DU GE GÅVOR:
Via bank: 8032-5 (clearingnummer) 4002 423-4 (kontonummer)
Via Swish: 123-122 99 05
Via utlandsbetalning: IBAN: SE20 8000 0803 25004002 4234 – BIC/SWIFT: SWEDSESS

Märk betalningen ”Jesus4Eurasia” eller ”Ukraina”. Pengarna mottas av Pingstkyrkan i Borås som förmedlar hjälpen.

Lämna en kommentar