Vad behövs när man deporteras till Sibirien?

En nära pastorsvän som arbetat under många år i Kanada, Sverige och Estland berättade för mig hur ryska soldater kom hem till hans föräldrar en sen kväll efter den ryska ockupationen. De knackade på ytterdörren och berättade för hans mamma och pappa att de fick 30 minuter på sig att packa. Sedan skulle de ge sig i väg till järnvägsstationen för en längre resa österut. Den stora frågan var: vad skulle de ta med sig?

Pappan virade den estniska flaggan runt kroppen så att understället dolde den. Dessutom plockade de med köpeavtalet och lagfarten till fastigheten ifall de någon gång skulle komma tillbaka efter 25 år i Sibirien. Då behövdes bevis om husets förvärvande. De sista var att ta med en näve estnisk jord som de lade i en liten lerkruka (Jer. 32: 14-15). Det var det sista och det viktigaste – att få med sig en bit av fosterlandet.

På den drygt veckolånga resan tänkte de på Gudsriket och var gränserna för det går i deras lilla värld. De mindes att man inte kan säga att det är här, eller där, utan det är mitt ibland er, eller som en del bibelöversättningar skriver – ni har det inombords i era hjärtan (Luk. 17:21).

Skriv gärna i kommentarerna vad du skulle ta med dig om du skulle deporteras till Sibirien. Fundera inte en sekund på datorn. Det finns ingen el i de ryska boskapsvagnarna, ej heller på fånglägren, då Ryssland vid tiden för din resa återigen börjat sälja energi i stora mängder till den strömlösa västvärlden … Tänk också på att det kan bli kallt i Sibirien och att straffet för att använda orden krig och invasion kan ge 15 års internering – enligt ny lag antagen av den ryska duman.

Rauli Lehtonen

Den estniskan flaggan var förbjuden under sovjetperioden i Estland. Man kunde interneras till flera år på fångläger om man tog den i bruk. Foto: Jurij Kulakevich

Lämna en kommentar